Kako se katolički skauti Zdruga šire po Hrvatskoj?

Na jednostavan poziv, mail, twitt, sms, uzvraćamo odmah. Tada kontaktiramo mjesnog Biskupa i samo ako mjesni Biskup izrazi suglasnost i da svoj blagoslov, tada slijede drugi koraci pokretanja osnivanja katoličkih skauta Zdruga u dotičnoj biskupiji.

Što rade svećenici u Udruzi?

Svećenici imaju savjetodavnu funkciju. Katolički skauti Zdruga redovito pohađaju svete mise, ispovijedaju se, sakramentalno žive, a prilikom svojih logorovanja uvijek sa sobom imaju katoličkog svećenika koji predvodi dnevnu euharistiju i brine o duhovnom životu skauta.

Kako se postaje katoličkim skautom?

U mjesecu rujnu ili najkasnije listopadu se zainteresirani kandidati primaju u red kandidata skauta, te tom prilikom dobiju skautsku košulju. Tijekom godine se vodi o njima skrb dolaska na tjedne susrete, svete mise, imaju obvezu jednog logorovanja i hodočašća, te za starije uzraste – volontiranja. Oni kandidati koji se tijekom godine pokažu vrijednima, na blagdan sv. Vida (u Riječkoj nadbiskupiji) poslije popričesne molitve, pred nadbiskupom Ivanom Devčićem i drugim biskupima gostima te svećenicima nadbiskupije daju obećanja/prisegu vjernosti Bogu, Crkvi i Domovini, skautskim zakonima i činjenju dobrih djela. Tada im vođe odreda vežu marame oko vrata, a Nadbiskup im podijeli najsnažnije skautsko oružje – krunice. Tim činom kandidat postaje punopravni katolički skaut Zdruga.

Kako su organizirani susreti za skaute?

Susreti se odvijaju na tjednoj bazi. Mlađi uzrasti se vežu uz nedjeljne svete mise, a vrtićke skupine po posebnom programu unutar vrtića, tako je i u osnovnim školama. Katolički skauti Zdruga imaju u Rijeci izrađen kurikul fakultativne nastave za srednje škole “Skauti i škola” te ga vjeroučitelji mogu ponuditi učenicima, uz preporuku i suglasnost Katehetskog ureda i Zdruga katoličkih skauta Hrvatske koji su nositelji i vlasnici programa. Stariji skauti imaju također tjedne susrete pri župi, a preporuča se za odrasle skaute imati česte susrete u biskupiji, kako bi se time svjedočila povezanost s Biskupom. Isto tako, poželjno je organizirati barem mjesečne susrete za skautske obitelji, te dvotjedne susrete za voditelje pojedine biskupije. U pripremi je izrada cjelokupnog programa i za skautske obiteljske zajednice te neke specijalističke obuke zahtjevnijih odreda.

Jesu li programi podijeljeni na dečke i djevojke?

Ne. Susreti u župi, kao i hodočašća i logorovanja su zajednička. Na voditeljima je strogo brinuti o čistoći i moralnosti svih sudionika kampa. Kamp je uvijek podijeljen, tako da su fizički odijeljeni šatori za djevojke i za mladiće, a voditelji odreda i vođa kampa imaju zadaću brinuti se da sve bude besprijekorno. Postoje jasna pravila odijevanja i ponašanja tijekom zajedničkog logorovanja. Mi naše mlade odgajamo u duhovnoj i tjelesnoj čistoći, ali ih odgajamo i učimo biti snažnima ne samo u izolaciji, nego i u situacijama gdje oni zajedno borave sa svojim vršnjacima. Držimo kako je nužno mlade naučiti i posvjedočiti im kako je moguće čisto živjeti, ne u slučaju odvojenog boravka u šumskim kampovima, ili na logorovanjima, već i u svakodnevici koju će i inače biti primorani živjeti prilikom povratka u svoje krajeve. Da skratimo, težimo postići svijest da je katolički skaut uvijek katolički skaut: u vrtiću, u školi, na poslu, s obitelji, na plesu i u zabavi. Držimo kako se to počinje učiti svjedočenjem tijekom svih naših zajedničkih aktivnosti.

S kime sve katolički skauti Zdruga surađuju?

Komuniciramo sa svim legitimnim institucijama Republike Hrvatske u mnogim projektima, ali i sa stranim, međunarodnim udrugama. Surađujemo s Predsjednicom Republike, Ministarstvom obrane, Hrvatskom vojskom, Hrvatskom ratnom mornaricom, Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijeka, Općinom Vinodolskom, Udrugama hrvatskih branitelja, Zajednicom udruga Domovinskog rata PGŽ, Prvom sušačkom hrvatskom gimnazijom u Rijeci, NK Rijekom, KN Armada Rijeka, Medžlisom islamske zajednice Rijeka, Pravoslavnim hramom sv. Nikole Rijeka, Židovskom zajednicom, mnogim crkvama reformacijske baštine, udrugom Snaga žene iz Tuzle, skautima Slovenije (ZSKSS),  SIH Rijeka, Vukovarskom gimnazijom,  kao i mnogim drugim udrugama, pojedincima i institucijama koje nam doprinose u realizaciji mnogih projekata.

Tko je zaštitnik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske?

Sveti Juraj. Katoličkih skauta Riječke nadbiskupije još je zaštitnik sveti Vid te sveti Mihael čije ime nosi naš najsnažniji i najstariji odred.

Koje je najsnažnije oružje u rukama katoličkih skauta?

Mi smo kršćani, katolici. Trajno usmjereni na milosrđe, pomoć potrebitome, ljubav. Naše najsnažnije oružje je krunica, redovna, dnevna molitva svete krunice.

Kome katolički skauti Zdruga pomažu u svojim projektima?

Čovjeku u potrebi. Neovisno o njegovoj boji kože, naciji ili vjeroispovijesti. Na takav način slijedimo našeg jedinog istinskog vođu – Učitelja i Spasitelja Isusa Krista.

Posljednja poruka:  Baden-Powellovo pismo skautima

Shvaćanje uloge skautizma i odraslih u njemu, osnivača skautskog pokreta sir Roberta Baden Powella zorno se može spoznati iz njegove posljednje poruke skautima u svijetu. Pročitajte te misli u nastavku:

Ako ste ikad gledali bajku “Petar Pan” sjetit ćete se kako je gusarski vođa uvijek ponavljao svoj govor pred umiranje, jer se bojao da možda kada mu dođe vrijeme umiranja, neće imati vremena da ga izusti iz svojih grudi. Vrlo je slično i sa mnom. I tako, iako u ovom trenutku ne umirem jednog ću od ovih dana otići s ovoga svijeta, te vam želim poslati posljednju riječ na rastanku. Zapamtite, to je posljednje što ćete ikada čuti od mene, zato je ne zaboravite. Imao sam presretan život i želim da svaki od vas ima također sretan život.
sir R.B. Powell
Vjerujem da nas je Bog stavio u ovaj veseli svijet da budemo sretni i uživamo u životu. Sreća ne dolazi od toga da je netko bogat, ili što ima uspješnu karijeru, ili što sebi sve dozvoljava. Jedan korak prema sreći je učiniti sebe zdravima i jakima dok ste dječak ili djevojčica, tako da možete biti korisni i tako uživati u život kad odrastete. Učenje o prirodi će vam pokazati kako je Bog, poradi vašeg uživanja, načinio svijet ispunjen prekrasnim i čudesnim stvarima.
sir R.B. Powell
Budite zadovoljni s onim što imate i to iskoristite na najbolji mogući način. Gledajte svijetlu stranu stvari umjesto mračne. Ali, stvarni put ka sreći je davanje sreće drugim ljudima. Pokušajte ostaviti ovaj svijet malo boljim nego što ste ga našli, da kada dođe čas vaše smrti, možete mrijeti sretni u osjećaju da nikako niste uzalud potrošili vaše vrijeme već ste učinili najbolje što ste mogli. “Budite pripravni” na ovaj način, da živite i umrete sretno – držite uvijek vaše izviđačko obećanje, čak i kada ste postali zrela osoba – i Bog vam pomogao da to učinite.

Vaš prijatelj, Baden-Powell od Gilwella