Ljeto prepuno snažnih projekata Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije

Katolički skauti Riječke nadbiskupije broje blizu dvije stotine članova u nekoliko odreda: sv. Matej Viškovo, sv. Antun Opat Draga, sv. Mihael Rijeka, Marija Pomoćnica Rijeka, sv. Križ Srdoči, sv. Jelena Kastav. Također, imamo malenu djecu u trima vrtićkim odredima skauta. Te smo pokrenuli osnivanje u slijedećim župama:  Krist Kralj Matulji, Ćiril i Metod Sušak, UBDM Assunta.

Sv. Mihael je temeljni odred koji čini oko , četrdesetak odraslih vjernika među kojima su vođe navedenih odreda, ali i mnogi drugi pojedinci koji su se posebno istaknuli u raznim projektima poput volontiranja s djecom i mladima. Skauti su kroz svoj program jasno opredijeljeni odgoju mladih, razvijanju vlastitog identiteta, ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, ali isto tako i podizanju mostova između različitih, napose između djece u potrebi drugih vjeroispovjesti.

Šumski kamp u Ravnoj Gori – lipanj

Skauti ljeto započinju kampom u Ravnoj Gori za malene klince, gdje organiziramo svake godine kamp za odrede mlađih dobnih uzrasta. Kamp traje tri dana, te se uvijek organizira krajem mjeseca lipnja. Pregršt zabave, igara za djecu, ali i skatuskih vještina te svete mise u prirodi čine ovaj kamp jako zanimljivim posebno za naše najmlađe klince.

Vukovar u Rijeci

Svake godine u Stepinčevu kuću, u Sjedište Zdruga katoličkih skauta, dolaze mladi Vukovara, točnije vukovarski gimnazijalci, koji tjedan dana borave na našem Kvarneru, susretnu riječkog nadbiskupa, posjete prijateljsku Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci. Sušačka gimnazija godinama provodi projekt Sušačka u Vukovaru kroz koji oko tri autobusa gimnazijalaca, od kojih jedan autobus gimnazijskih skauta odlaze u Vukovar na sam Dan sjećanja.

Srebrenica u Rijeci

Mali Srebreničani skautima dolaze uskoro već devetu godinu u kontinuitetu. Djeci Srebrenice su katolički skauti pripreme bogati program, mnoštvo kupanja, upoznavanja Zaljeva, vožnje brodom, kino projekciju u Cine Staru, susret s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, parohom o. Mićom Kostićem, imamom Hajrudinom Mujkanovićem, gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, načelnikom lokalne općine Ivicom Crnićem, predstavnicima Županije, ali i susret s Predsjednicom Republike na Pantovčaku. Djeca Srebrenice borave u Driveniku svake godine desetak dana.

Osječani

Tridesetak Osječana, obiteljska zajednica na čelu s vlč. Ivicom Martićem boravi u Driveniku krajem mjeseca sprnja. Ova zajednica je preteča osnivanja Zdruga katoličkih skauta u Osjeku.

Logorovanje na pustom otoku Zmajanu

Od 1. kolovoza do 13. kolovoza pedesetak katoličkih skauta boravi na pustom otoku Zmajanu, sada već devet godina u kontinuitetu. Mnoštvo radionica skautskih vještina, razne igre, skupljanje ljekovitog bilja, priprema za jesensku sadnju, škole ronjenja, ribolov, vaterpolo,  ali i duhovni nagovori, ispovijedi, svete mise i klanjanja čine boravak na ovom otoku mladima jedinstveno iskustvo rasta u vjeri i sazrijevanja njih samih kao odgovornih osoba na dobro lokalne zajednice i društva u cjelini.

Djeca Gunje

Kraj mjeseca kolovoza rezerviran je za ljetovanje siromašne djece Slavonije.  Raznih nacionalnosti, poplavom zahvaćenih slavonskih sela, dolaze kao gosti katoličkih skauta u naš Drivenik. Mnoštvo mora, kupanja, radosti i susret s nadbiskupom Devčićem učine  ljeto dobrim odmorom za sve jesenske aktivnosti koje čekaju male Slavonce.

Katolički skauti shvaćaju da je ljeto najzahtijevnije razdoblje za odgoj mladih i zato tada imamo ispunjeno gotovo cijelo ljetno razdoblje sa snažnim projektima. Odgajamo tako mlade nesebičnosti, sebedarju, učimo ih kako služiti zajednici, kako se organizirati u činjenju dobra, kako surađivati s nizom institucija, kako se ponašati u drugim vjerskim zajednicama i koje su njihove specifičnosti, a koje su nam sličnosti. Kroz takav način odgoja u primjeru, u konkretnim djelima, mi mlade ljude činimo odgovornim jedinkama u društvu koji će se moći dati u razvijanju ne samo lokalne zajednice, već i cijelog društva.

Vjeroučitelj Marin Miletić, Predsjednik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske