Vukovar u Rijeci

Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije uz suradnju Sušaške gimnazije, Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ, KN Armada Rijeka sada već devetu godinu organizira Dan sjećanja na heroje Vukovara. Prvi dio programa započinje u Sušačkoj gimnaziji svjedočanstvom vukovarskih branitelja i heroja koje svake godine organizira naš prijatelj puk. Damir Radnić, zapovjednik obrane Bogdanovaca. Nakon svjedočenja branitelja Vukovara i prigodnog programa slijedi mimohod do Mosta hrvatskih branitelja. Koordiniranom akcijom u isto vrijeme na Most branitelja dolazi i druga skupina građana Rijeke predvođena Armadom, koja krene iz Vukovarske ulice, od murala VUKOVAR. Tako se dvije skupine u isto vrijeme sliju na Most hrvatskih branitelja na kojem kancelar Riječke nadbiskupije msgr. Nikola Imbrišak predvodi molitvu za hrvatske branitelje, a Armada zapali onoliko baklji koja je godišnjica.

Sušačka u Vukovaru

Svake godine tijekom samog Dana sjećanja na okupaciju Vukovara oko tri autobusa Sušačkih gimnazijalaca predvođenih autobusom gimnazijskih skauta odlazi u Vukovar dati počast gradu heroja i heroj gradu – Vukovaru.

Mise zornice tijekom Došašća

Katolički skauti redovito u svojim župama sudjeluju na svetim misama zornicama i aktivno se pripremaju za proslavu blagdana rođenja našeg Spasitelja Isusa Krista. Također, katolički skauti Zdruga se potiču organizirati niz humanitarnih i karitativnih akcija tijekom prosinca pomoći potrebitima na razini pojedine župe.

Planinarski križni put

Više od deset godina Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i AKD Jeronim organiziraju autohtoni Planinarski riječki križni put. U ovom Planinarskom križnom putu sudjeluje više od stotinu skauta svake godine.

Dan državnosti

U tradiciji Rijeke je organiziranje proslave Dana državnosti koju organizira Zdrug skauta u suradnji sa Zajednicom udruga Domovinskog rata PGŽ. Mimohod krene iz Vukovarske ulice do Mosta hrvatskih branitelja na kojem se polože svijeće i cvijeće, te se moli za poginule hrvatske heroje. Nakon molitve se odlazi u riječku prvostolnicu sv. Vida gdje nadbiskup Ivan Devčić predvodi svetu misu za Domovinu.

Tjedni susreti svih dobnih skupina

Svi naši skauti, od najmlađih vrtićkih skupina do najstarijih, obiteljskih zajednica imaju redovite, tjedne susrete u svojim župama.

Dvomjesečne duhovne obnove u Driveniku

Svi naši odredi imaju obvezu barem jednom u dva mjeseca boraviti vikendom u Driveniku, od petka do nedjelje te sudjelovati u skautskom programu.

Tjedna volontiranja

Katolički skauti volontiraju na tjednoj bazi u različitim institucijama i u različitim projektima.

Katolički skauti Zdruga sudjeluju na nacionalnim susretima mladih katolika, a kada je moguće, odlazimo i na Svjetske susrete katolika. Katolički skauti Zdruga su već organizirani i za susret s papom Franjom u Krakowu u ljeto 2016. godine.

Nacionalni susreti mladih, Svjetski susreti mladih katolika

Katolički skauti imaju obvezu barem jednog godišnjeg hodočašća u neko svetište. Dakle, svake godine se organizira duhovna obnova za članstvo u određenom svetištu.

Godišnja hodočašća

U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci katolički skauti imaju u dvije skupine gimnazijalaca gotovo pedeset učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu „Skauti i škola“. Fakultativna nastava je uvedena preporukom niza institucija, a učenici su je oduševljeno prihvatili. Provodi se na bazi 35 sati nastave plus nekoliko sati volontiranja.

Fakultativna nastava katoličkih skauta

Katolički skauti sudjeluju u godišnjoj akciji Zelene čistke, ali i sami organiziraju barem jednu godišnju eko akciju čišćenja našeg okoliša te raznim drugim akcijama podižu senzibilnost društva za ekološke projekte.

Ekološke akcije