Zdrug katoličkih skauta Hrvatske

Osnovani smo 2002. godine u Rijeci, u župi sv. Križa Srdoči gdje je katoličke skaute te župe vodio vjeroučitelj Marin Miletić. Zdrug katoličkih skauta je pokrenut kako bi mladima bilo ponuđeno savršenije živjeti kršćanski život u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, u zajedništvu sa stvorenom prirodom i svakim čovjekom.

Koji je smisao katoličkih skauta Zdruga?

U zdravom tijelu odgojiti zdravi duh, potaknuti svoje članove na savršeniji kršćanski život, ponuditi kvalitetne programe koji će doprinijeti stvaranju dobrih temelja za kvalitetnije sutra, ne samo pojedinca, nego i cijele lokalne zajednice, a naposlijetku tako i Domovine.

Gdje je Sjedište katoličkih skauta Zdruga?

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske ima sjedište u pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku, gdje skauti provode cjelogodišnji program, te mnoge humanitarne projekte,te projekte organiziranja ljetovanja za siromašnu potrebitu djecu Srebrenice, Slavonje, Vukovara. Sjedište je spremno primiti do četrdeset skauta, te ima odvojenu sobu za voditelje. Sve sobe su klimatizirane, a posebnost Kuće je i velika društvena prostorija u podrumu Sjedišta.

BOG

CRKVA

DOMOVINA

Gdje sve danas postoje katolički skauti Zdruga?

Osnovali smo Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije čiji je voditelj Dominik Klemenčić, Zagrebačke nadbiskupije gdje brigu o skautima vodi Matko Zurak, Zadarske nadbiskupije gdje je povjerenik za razvoj katoličkih skauta Zdruga don Igor Ikić, Šibenske biskupije (u nastajanju) gdje o Zdrugu skauta skrbi vjeroučitelj Ivan Skočić, Đakovačko-osječke nadbiskupije (u nastajanju) čiji povjerenik je vlč. Ivica Martić, te naravno u Riječkoj nadbiskupiji gdje o skautima brine Josip Kovačić. Povjerenik za Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, ali i predsjednik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske je osnivač Zdruga skauta i njegov idejni začetnik vjeroučitelj Marin Miletić.

Koji su najsnažniji projekti Zdruga katoličkih skauta Hrvatske?

  • Vukovar u Rijeci – obilježavanja Dana sjećanja na okupaciju Vukovara
  • Skauti u Vukovaru – godišnji dolazak katoličkih skauta Zdruga u Vukovar na Dan sjećanja
  • Dan državnosti – obilježavanje Dana državnosti
  • Srebrenica u Rijeci – organiziranje desetetodnevnog ljetovanja siromašne djece Srebrenice
  • Slavonija u Rijeci – organizirana ljetovanja za siromašnu djecu Slavonije
  • Vukovarski gimnazijalci u Rijeci – organizirana ljetovanja za vukovarske gimnazijalce
  • Zmajan – dvotjedno logorovanje na pustom otoku Zmajanu
  • Volontiranja – na tjednoj bazi u mnogim udrugama s potrebitima, beskućnicima, za siromašne
  • Skautski internet radio (u završnoj fazi pred početak emitiranja)
  • Planinarski križni put – organizacija i sudjelovanje u planinarskom križnom putu

Kakva je udruga Zdrug katoličkih skauta Hrvatske?

Mi smo Udruga otvorena svim građanima Republike Hrvatske koji prihvaćaju Statut Udruge, Pravilnik Udruge i zakone katoličkih skauta. Osnovani smo kao nevladina i neprofitna udruga s osobitim naglaskom na projekte odgoja i obrazovanja, ekologije, volontiranja, međunarodne suradnje, međuvjerskog dijaloga i poticanja vrijednosti Domovinskog rata na području cijele Hrvatske.

Molitva vođe
Ako ti usporiš – oni se zaustave.
Ako ti popustiš – oni se vraćaju nazad.
Ako ti sjedneš – oni legnu.
Ako ti sumnjaš – oni očajavaju.
Ako ti kritiziraš – oni razaraju.
Ako ti ideš naprijed – oni te pretječu!
Ako ti daš svoju ruku – oni daju svoju kožu,
Ako ti moliš – oni će biti sveti!

R.B.Powell

Katolički skaut ide redovito nedjeljom na svetu misu, redovito se mjesečno ispovijeda i svaki dan učini nešto dobro.

Pobjede, porazi, sve to čini naš život smislenim, iz svega možemo nešto dobro naučiti, najvažnije je pak potpuno predanje. Kada daš sve od sebe, onda je to smisao. Površno davanje daje površne rezultate. U svemu: u obitelji, među prijateljima, u školi, poslu, sportu, u svakoj zadaći, ako daješ cijelog sebe – osjećat ćeš se radosnim i ispunjenim. Tada ni poraz ne boli, jer, ti si svoje učinio. Učitelj je za nas izvojevao onu konačnu pobjedu, života nad smrću, nade nad bezumljem, radosti nad žalosti. Ovo naše, to su sve samo bitke u kojima je najvažnije da ostanemo vjerni i da ne odustanemo. Bog će već pronaći način kako nas uvesti kroz vrata smrti u nebeski Jeruzalem.

Marin Miletić

Od koliko godina najmanje se može postati skaut i do koliko godina se može biti skaut Zdruga?

Katolički skauti imaju svoje odrede i u vrtićkim skupinama, osnovnim školama, župama, srednjim školama, unutar svojih zajednica imamo i studente, ali i odrasle vjernike, obiteljske zajednice.

Što znači kratica koju skauti često i rado ističu – BCD 100%?

To su temelji naše organizacije: Bog, Crkva, Domovina.

Kako bi najkraće rečeno opisali Zdrug katoličkih skauta, što su to katolički skauti?

Katolički skauti, to je Kristova vojska.